Orthodontie – Tandartspraktijk G.H. Bos Haaksbergen – Haaksbergen

Tandartspraktijk Bos Haaksbergen

Orthodontie

Je hebt een beugel bij ons gekregen

► De eerste dagen na het plaatsen van een vaste beugel kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Deze klachten kunnen een paar dagen aanhouden en gaan vanzelf weer weg. Blijft het erg gevoelig, dan mag je pijnstilling (paracetamol) innemen tegen de klachten.

► Bijten en kauwen kan in het begin ook wat onaangenaam zijn, dat is een kwestie van gewenning.

► De brackets kunnen de wang en tong irriteren. Als je hier last van hebt, kun je een klein bolletje was op het scherpe stukje drukken. Mocht de was op zijn, dan kun je bij ons om nieuwe vragen.

►Als je dichtbijt, dan kan het zijn dat je tanden en kiezen elkaar anders raken dan je voorheen gewend was. Dit is normaal.

► De eerste maand kun je nog geen of nauwelijks beweging verwachten. Het heeft even tijd nodig voordat de tanden en kiezen in beweging komen.

► Het goed schoonhouden van het gebit is nu extra belangrijk. Je zult merken dat er sneller etensresten op de tanden en achter de brackets blijven zitten. Spoel na iedere maaltijd de mond goed met water om etensresten te verwijderen. Poets minimaal 2x per dag de tanden 2 minuten, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel met een ronde borstelkop, en met fluoridetandpasta. Fluoride is heel belangrijk omdat dit je tandglazuur beschermt tegen de invloed van zuren.

► Gebruik daarnaast 2x per dag een rager tussen de brackets zoals je bij ons is uitgelegd. Ragers zijn te koop bij de drogist. Hier zijn ook zogenaamde verkliktabletjes verkrijgbaar, zodat je zelf kunt controleren of je goed gepoetst hebt.

► Let met poetsen goed op dat je het tandvlees niet vergeet mee te poetsen. Poets met de borstel daarom eerst boven de brackets (het tandvlees), daarna bovenop de brackets en vervolgens onder de brackets (kantel hierbij de tandenborstel). Vergeet ook de kauwvlakken van de kiezen en de binnenkant niet.

Eten en drinken met een beugel

► Een beugel is best even wennen, ook wat eten en drinken betreft. Zeker de eerste paar dagen kunnen de tanden en kiezen gevoelig zijn. Dus heb je de neiging om liever zachtere dingen te eten. Maar het went sneller als je zo gauw mogelijk gewoon brood, groenten en fruit eet. Pas op met hard en taai voedsel, hierdoor kun je je beugel beschadigen.

► HARD, TAAI EN KLEVERIG VOEDSEL: om beschadiging van je beugel te voorkomen, kun je harde en taaie dingen beter laten staan. Dit zijn bijvoorbeeld pinda’s, dropjes, toffees en stokbrood. Hard fruit zoals een appel kun je beter in stukjes snijden. Vermijd ook kleverig snoep zoals kauwgom, toffees, drop en winegums. Dat blijft aan de beugel plakken.

► SUIKERS EN ZUREN: wat snoepen betreft: teveel suiker is nooit goed voor de tanden. Dat geldt ook voor frisdrank en zoete (vruchten-)drankjes. Drink liever water, thee, koffie (zonder suiker) of melk. Ook zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Wacht na het eten of drinken van zure producten minstens één uur met tandenpoetsen. Door het zuur wordt de buitenste laag van het tandglazuur een beetje week en dat poets je er dan gemakkelijker af.

► 7 SUIKERMOMENTEN: maximaal 7 eet- en drinkmomenten op een dag is een richtlijn waar zowel voedingsdeskundigen als tandartsen steeds meer op aandringen. Dan heeft het gebit tussendoor voldoende tijd om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur. Wij spreken van zeven suikermomenten: eigenlijk is alles wat je op een dag eet of drinkt (behalve water, thee en koffie zonder suiker) een suikermoment. Bij meer dan 7 suikermomenten neemt de kans op gaatjes toe.

► TOT SLOT: Wat gebeurt er als je niet goed poetst met een vaste beugel? Dan is er een grotere kans op tandplak, tandsteen en dus gaatjes. En ook een toegenomen kans op verkleuringen: dit zijn witte of zelfs donkere vlekken op de tanden rondom de plek waar de brackets zaten. Dat zou uiteraard zonde zijn: dan heb je wel rechte tanden, maar zijn ze beschadigd…

Neem contact op met onze praktijk als:

  • er per ongeluk toch een bracket of boog los gaat, ga hier niet zelf aan peuteren.
  • je pijnklachten blijft houden.
  • er iets in je wang of lip prikt dat je niet zelf met een bolletje was kunt oplossen.